Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Konkurs języka niemieckiego dla gimnazjalistów „Profi in Deutsch”

Dnia 5 marca 2014 r. w naszej szkole odbył się finał konkursu języka niemieckiego dla gimnazjalistów „Profi in Deutsch”. Finaliści zostali wyłonieni na podstawie testu, przeprowadzonego w macierzystych placówkach przez wybranych nauczycieli języka niemieckiego, którzy zgłosili udział Gimnazjów w konkursie. Do eliminacji pisemnych przystąpiło łącznie 68 uczniów, z których najlepsza dziesiątka: Maliszewski Paweł, Maliszewska Agata, Stankowski Szymon, Szymański Hubert z Samorządowego Gimnazjum w Bolszewie; Mielewczyk Michał, Mielewczyk Patrycja z Gimnazjum Publicznego im. Pisarzy Kaszubsko Pomorskich w Luzinie; Litwin Aleksandra, Gorlikowska Kamila, Śliszarz Agnieszka z Gimnazjum nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Wejherowie oraz Dobrzeniecka Klaudia z Zespołu Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Kielnie spotkała się w murach naszej szkoły, by wyłonić zwycięzcę tegorocznej edycji „Profi in Deutsch”.
Konkurs otworzyła uroczyście Pani Dyrektor Anna Wilk. Gimnazjaliści mieli okazję obejrzeć filmik zachęcający do kontynuacji nauki w Euroklasie przygotowany przez Marcela Walkusz oraz artystyczne występy Julii Waga, Anny Goyke, Martyny Stanulewicz oraz Krystiana Ellwarta.
Formuła konkursu przypominała dobrze znany wszystkim teleturniej „1 z 10”. Gimnazjaliści walczyli o każdy punkt niezwykle przejęci. Po ponad godzinie udało się wyłonić najlepszą trójkę. Zwyciężył Michał Mielewczyk, drugie miejsce zajął Paweł Maliszewski, a na trzeciej pozycji uplasował się Hubert Szymański.
Wszyscy uczestnicy otrzymali niezwykle atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez wydawnictwo Klett oraz pamiątkowe dyplomy. Główny koordynator konkursu – Monika Rolbiecka podziękowała także nauczycielkom, które przygotowały tegorocznych finalistów – p. Aleksandrę Guzik, Alicję Hopa, Sabrinę Karwat oraz Marlenę Kreft. Skromny poczęstunek był okazją do porozmawiania nie tylko z gimnazjalistami o ich planach na przyszłość, stanowił też doskonały pretekst do wymiany doświadczeń między zgromadzonymi nauczycielkami.
Konkurs zapewnie nie odbyłby się, gdyby nie doskonałe zgranie i organizacja klasy III e, która przygotowała i przeprowadziła tegoroczne zmagania.
Już dziś zapraszamy Gimnazjalistów do kontynuacji nauki w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie oraz udziału w kolejnych edycjach konkursu.

Udany konkurs