W dniu 05.04.2016 r. uczniowie klasy 1p LO udali się na wycieczkę do Muzeum Kryminalistyki w Gdańsku. Znajduje się ono w budynku Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego. W muzeum znajduje się dział broni i amunicji, gdzie zgromadzono m.in. broń palną, zabytkową, sportową, gazową, alarmową, sygnałową, broń pneumatyczną, broń białą, przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej, broń samodziałową, broń wojskową i wyposażenie wojskowe, umundurowanie. Mogliśmy zobaczyć także eksponaty związane z medycyną sądową, dokumentację kryminalistyczną głośnych spraw, zbiory z zakresu fotografii kryminalistycznej, przedmioty służące do popełniania czynów zabronionych oraz pochodzące z przestępstw m.in. narzędzia włamań, przyrządy i sprzęt kryminalistyczny służący do ujawniania i zabezpieczania śladów na miejscach zdarzeń oraz urządzenia do pomiaru prędkości, sfałszowane banknoty i monety polskie oraz zagraniczne, a nawet przedmioty zarekwirowane osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych.
Część zbiorów poświęcona jest jednemu z bardziej znanych przestępców związanych z Gdańskiem – „Skorpionowi”. Zwiedzanie ubarwił nam opowieściami o świecie kryminologii i kryminalistyki przewodnik po muzeum p. mgr Janusz Czeczko. Nasi uczniowie zadali wiele pytań. Wycieczka w takie miejsce okazała się świetnym pomysłem, a wszyscy uczestnicy wrócili z niej bardzo zadowoleni.