Dnia 12. grudnia odbył się Finał Wojewódzkiej Licealiady w Piłce Ręcznej Dziewcząt. Oprócz nas uczestnikami turnieju były reprezentacje: I LO ze Starogardu Gdańskiego, XX LO z Gdańska, II LO z Tczewa oraz gospodarze - ZSO nr 2 z Kwidzyna. Po łatwych wygranych na szczeblu powiatowym i w półfinale wojewódzkim miałyśmy apetyt na medal. Niestety, dziś to my musiałyśmy uznać przewagę rywalek i poczuć smak przegranej.
W rozgrywkach grupowych wystarczyło pokonać tylko jeden zespół – dziewczęta z Gdańska, by zapewnić sobie miejsce w finale. Przegrałyśmy jedną bramką. Podkreślić jednak należy, że dzielnie walczyłyśmy do końca, by pięciobramkową przewagę Gdańszczanek zmniejszyć i zakończyć mecz wynikiem 12:13 (5:8).
Nie pozbierałyśmy się po tej przegranej chyba na tyle, by w meczu o brązowy medal „zagrać swoje”. Przeciwniczki z Tczewa popełniały mniej błędów, przeprowadzały skuteczne kontrataki, wykorzystując nasze pomyłki lub brak tego sportowego szczęścia…. Wygrały z nami 19:12.
Mimo dzisiejszych porażek dziewczętom należą się gratulacje i podziękowania za walkę na boisku. Jesteśmy czwarte w województwie! W drodze do finału pokonałyśmy 7 zespołów (w tym jeden dwukrotnie). Łącznie zdobyłyśmy 109 bramek, tracąc zaledwie 63. To wynik, którego nie należy się wstydzić.