14 grudnia 2017 r. w naszej szkole odbył się VII Powiatowy Konkurs Wiedzy o Opozycji Antykomunistycznej w Polsce w latach 1944-1989. W konkursie wzięło udział 6 szkół z naszego powiatu. W tym roku motywem przewodnim był Czerwiec 1976 i powstanie Komitetu Obrony Robotników.
W pierwszej części konkursu, uczniowie wypełniali test obejmujący okres 1944-1989 z historii Polski. W drugim etapie uczniowie musieli rozpoznać zdjęcia ludzi, miejsc i wydarzeń związanych z wydarzeniami okresu PRL. W jury zasiedli członkowie opozycji antykomunistycznej lat 70. i 80. Po podsumowaniu wyników pierwszego i drugiego etapu, okazało się, że pierwsze miejsce w konkursie zdobyła drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 z Wejherowa, drugie miejsce zajęła drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 z Wejherowa, a na trzecim miejscu uplasował się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Rumi. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy IIIh LO: Barbara Kandziora i Patryk Guth.
Podczas uroczystego finału krótkimi wspomnieniami podzielili się z uczniami działacze dawnej opozycji, między innymi Henryk Mierzejewski, Adam Rosiński i Marian Nastały.

17_12_14_konkurs_03 (79 kB) 17_12_14_konkurs_03 (79 kB) 17_12_14_konkurs_03 (79 kB) 17_12_14_konkurs_03 (79 kB) 17_12_14_konkurs_03 (79 kB) 17_12_14_konkurs_03 (79 kB)