Ogromny sukces odnieśli nasi piłkarze ręczni w turnieju finałowym mistrzostw województwa pomorskiego zdobywając brązowy medal. Turniej rozgrywany w hali kwidzyńskiego MTS zgromadził 6 zespołów, zwycięzców turniejów półfinałowych reprezentujących miasto gospodarzy czyli Kwidzyn, Gdańsk, Tczew, Bytów, Kościerzynę oraz nasze Wejherowo. Zespoły zostały podzielone na dwie grupy w których rywalizowały systemem „każdy z każdym” a następnie w zależności od zajętego miejsca przystępowały do rywalizacji o miejsca. Nasz zespół w grupie pokonał ZSP Bytów i uległ po wyrównanej grze I LO Tczew. W meczu o 3 miejsce pokonaliśmy wyraźnie I LO Kościerzyna.
Brązowy medal jest dopiero drugim medalem zdobytym przez szkolną drużynę naszego powiatu w mistrzostwach województwa. Trzy lata temu zdobywcą również brązowego medalu był zespół naszej szkoły. Popularność piłki ręcznej w naszym województwie oraz poziom reprezentowany przez wiele szkolnych zespołów często opartych o klubowe zespoły juniorskie (MTS Kwidzyn, Sambor Tczew) stanowi o wadze sukcesu. Brawo!
Skład zespołu: Dominik Klein, Radosław Sałata, Cezary Grabowski, Gabriel Golla, Michał Czaplewski, Michał Milewski, Mikołaj Lademann, Kamil Piperski, Mateusz Fetta, Łukasz Białk, Szymon Rogksz.
Wyniki naszego zespołu: ZSP nr 4 Wejherowo – ZSP Bytów 20:17; ZSP nr 4 Wejherowo – I LO Tczew 15:20; ZSP nr 4 Wejherowo – I LO Kościerzyna 18:13.
Dziękujemy za zaangażowanie i pracę na treningach Kamilowi Piperskiemu, który tym turniejem pożegnał się z nami. Pozostali zawodnicy zaczynają od przyszłego tygodnia przygotowania do przyszłorocznego turnieju, który mamy nadzieję rozegramy w naszej nowej hali.
Rok 2017 jako szkoła w rywalizacji sportowej szkół województwa pomorskiego kończymy na drugim miejscu, co również jest znaczącym osiągnięciem.